Vind de juiste Stick

 

De basis van een Floorball Stick

In dit gedeelte zullen we de basis van een floorball stick behandelen. Dit is belangrijk, want als je wilt weten hoe je een floorballstick moet kiezen, moet je de verschillende onderdelen van de stick kennen. Een normale floorball stick bestaat uit drie afzonderlijke delen die alle drie vervangen kunnen worden.

Schacht

Floorball is een snelle, dynamische teamsport en daar horen lichte sticks bij. Complete floorballsticks wegen meestal tussen de 170-250 gram, waarvan de blade 70-80 gram weegt. De meeste sticks zijn gemaakt van composiet materiaal en de duurdere sticks hebben lagen carbon of vezels. De prijs van een stick is, voor het grootste deel, afhankelijk van de materialen die gebruikt zijn om de shaft te fabriceren. In het algemeen kun je zeggen dat hoe lichter de schacht is, hoe hoger de prijs. Net als bij ijshockey kan een speler druk uitoefenen op zijn stick om zijn schot kracht bij te zetten. Dit betekent dat de stick flexibel moet zijn – tot op zekere hoogte. Deze ‘bepaalde mate’ wordt de flex van een stick genoemd en wordt gemeten in millimeter.

Dus wat is deze flex precies? Kijk maar eens naar de foto hieronder:

Flexibele floorball-stick

De flex van een stick is het aantal millimeter dat een stick zal buigen onder de druk van 30kg. Dat betekent dat hoe hoger de flex is, hoe makkelijker hij buigt. Verderop in dit artikel zullen we je advies geven over welke flex het beste bij jou als beginner past (spoiler: 29-32mm).

Blade

Een blade is een ander belangrijk element van een stick en heeft twee verschillende variabelen – afgezien van de grote verscheidenheid aan kleuren waarin je ze kunt kopen.

BELANGRIJK: U zult zien dat er linker- en rechtersticks en -blades zijn en u zult zich afvragen of u een linker- of rechterstick nodig heeft. Als je een RECHTER stick/blade bestelt, betekent dit dat uw onderhand uw RECHTER hand is. Als je een floorball stick LINKS koopt, is je LINKER hand de onderste hand. De grootste tip voor het kiezen van een floorballstick? Koop in ieder geval de rechterkant (ik heb dit een keer verkeerd gedaan, dat geef ik toe!)

Plastic

Een floorball blade is gemaakt van plastic, maar je zou verbaasd zijn hoeveel verschillende soorten plastic er op de floorball markt zijn. We willen je niet overdonderen met alle verschillende soorten plastic en technische details, maar kiezen ervoor het kort en eenvoudig te houden. Als u geïnteresseerd bent in alle details raden we je aan er een video over te kijken, maar voor alle anderen is dit wat je moet weten:

Soft (SB): deze blades voelen zacht aan en je zult een merkbaar verschil voelen omdat de bal niet gemakkelijk van het blad stuitert. Bij hard schieten is een zacht blad echter minder nauwkeurig, bijvoorbeeld bij een slapshot.

Medium (MB): dit zijn de all-around blades en vormen de meerderheid van de blades. De meeste professionals spelen met een MB omdat deze de beste bespeelbaarheid biedt in combinatie met een sterk blad.

Hard (HB): met een hard blad wordt de bal minder gemakkelijk gecontroleerd, maar sommige spelers geven de voorkeur aan dit soort bladen omdat het blad steviger is en meer kracht kan weerstaan. Als je een bodybuilder bent die net is begonnen met floorball, kijk hier dan misschien eens naar nadat je je eerste blade hebt gebroken 

Vorm

De vorm van een blade wordt vaak verwaarloosd door beginners, gewoon omdat ze niet de ervaring hebben om te weten welke blade voor hen werkt of niet. Dit is een grote verspilling, want de keuze van een goede blade kan het leven van een floorball beginner veel gemakkelijker maken. Omgekeerd kan een slechte blade je leercurve steil maken, als het alles wat je wilt doen veel moeilijker maakt.

Begrijp me niet verkeerd, er zijn geen ‘goede’ en ‘slechte’ blades wat kwaliteit betreft, maar er zijn slechtere en betere keuzes voor jou persoonlijk die passen bij jouw niveau en speelstijl

Sommige professionele spelers, zoals de Noorse veteraan Ketel Kronberg (bekijk een video als je hem in actie wilt zien) houden van hun blade zo recht als een plank. Hoewel hij misschien een extreem voorbeeld is, past deze blade heel goed bij zijn fysieke speelstijl, omdat hij net zo makkelijk op de forehand als op de backhand kan bewegen, waardoor hij moeilijk te stoppen is voor verdedigers.

Grip

De grip is een ander element dat nogal gemakkelijk wordt vergeten. Het is misschien wel het minst belangrijke onderdeel van een stick, maar voorlopig volstaat onze aanbeveling om af en toe van grip te veranderen.

Nu we de basis van een floorball stick hebben behandeld, is het tijd om wat praktische tips te krijgen over hoe je je eerste floorball stick moet kiezen.

 

 

 

Waar moet je als beginner op letten

In deze gids over hoe een floorballstick te kiezen, bespreken we enkele tips voor het kopen van de juiste stick. Als beginner heb je een andere stick nodig dan gemiddelde of gevorderde spelers. Laat deze tips je helpen bij het kopen van je eerste floorball stick.

Juiste lengte

Het is belangrijk om de juiste lengte te kiezen als je een floorballstick koopt. Een algemene vuistregel is dat je floorballstick rechtop tot je navel moet reiken. Sommige spelers willen hun stick echter iets langer dan dit en anderen spelen liever met een iets kortere floorballstick. Deze voorkeur zal in de loop der jaren langzaam naar boven komen. In de tussentijd kun je deze tabel gebruiken om te zien welke floorball stick lengte gemiddeld het beste bij jou past:

Een handige tabel om de juiste sticklengte te kiezen (met dank aan efloorball.net)

Speler hoogte Floorball stick lengte

110 cm

50-55 cm

115 cm

50-55 cm

120 cm

60-67 cm

125 cm

60-67 cm

130 cm

70-77 cm

135 cm

70-80 cm

140 cm

80-82 cm

145 cm

80-82 cm

150 cm

85-87 cm

155 cm

85-90 cm

160 cm

90-92 cm

165 cm

90-92 cm

170 cm

91-96 cm

175 cm

95-96 cm

180 cm

95-98 cm

185 cm

95-103 cm

190 cm

100-103 cm

> 195 cm

103-105 cm

Over het algemeen zal een stick van 96 cm de meeste mensen goed passen en kan deze veilig worden aangeschaft als u niet precies weet wat u zoekt.

Een blade die bij u past

Ik heb het al eerder over blades gehad en kort besproken dat ze vooral verschillen in plastic en vorm. Er zijn een aantal floorball merken die floorball uitrusting verkopen en allemaal verkopen ze verschillende sticks en hebben ze verschillende blades.

Alle merken verkopen verschillende blades voor verschillende speelstijlen, gaande van zeer schietzware blades tot meer rechte en all-round floorball blades.

Daarom raad ik ook niet één merk aan. Je hebt misschien teamgenoten gehoord die zweren bij één bepaald floorballmerk en dat is natuurlijk prima. Het is echter goed om te weten dat het in het begin van je floorballreis niet uitmaakt welk merk je kiest. Kortom, alle merken zullen het goed doen, zolang ze maar IFF Gecertificeerd zijn (zoals alle sticks op Floorball Jörn). Naarmate je verder gaat op je floorballpad, voel je je misschien beter bij één merk en besluit je daaraan vast te houden (pun intended 😉 ).

Voor nu is het echter veel belangrijker om ons te concentreren op de technische details van het blad, dan op wie het heeft gemaakt. Maar maak je geen zorgen, we houden het simpel.

Als het op bladen aankomt, raden we een all-round blad of een shooting blad aan. Een allround blad heeft een gemiddelde holte om je te helpen met je schoten, maar houdt je passes nog steeds laag, terwijl een shooting blad een grotere holte heeft die je veel zal helpen met je schoten. Omdat mijn ervaring is dat beginners het vaak moeilijk vinden om op doel te schieten en de bal van de vloer te krijgen, is een all-round blad dat je in het begin van je floorballcarrière helpt een handig hulpmiddel.

Passeren en schieten zijn essentiële onderdelen van floorball en het onder de knie krijgen van die floorball vaardigheden moet op de eerste plaats komen. Over welke Blades hebben we het?

  • Unihoc – Epic (allround), Titan(shooter)
  • Zone – Zuper (allround), Hyper (shooter)
  • Oxdog – Razor (allround), Avox (schutter)

Als je je aan deze blades houdt, kan het niet fout gaan.

 

Shopping Cart0

Cart